Återigen en bekräftelse att digitala sjökort är undermåliga

Dagens Båtliv har utmärkt artikel (läs den här) om bristerna i allas våra digitala sjökort. Jo just det – nästan alla på sjön stirrar blint ned i en navigator och tror att den innehåller allt.

Hydrogr_Navionics_sDessvärre har det över tid visat sig att de sjökort som levereras digitalt till passande olika navigatorsystem innehåller större eller mindre brister som vi tidigare återgett här på sajten. Det är faktiskt ganska otäckt att se hur folk far fram över vattnet idag, aldrig hade man tagit den vägen för 10-20 år sedan när man hade ena ögat på sjökortet och det andra i verkligheten.

Jag tycker följande citat från artikeln avslöjar en del:

”I det typgodkända ENC S57 finns all data med som finns i ett papperssjökort. ”Det är exakt samma databas som används som när papperssjökorten trycks, det är samma information om djupkurvor, fyrar med mera som levereras till våra kunder”, säger Magnus Wallhagen, Produktionschef på Affärsområde Sjögeografi på Sjöfartsverket. När S57 data säljs till olika leverantörer är det upp till dem hur olika data presenteras, förklarar Magnus Wallhagen. ”Det är då inte heller längre en ”typgodkänd produkt” enligt internationell (IMO) standard.

Således är stämpeln S57 inte någon som helst garanti för att du ser vad du borde se på navigatorn. Navigatortillverkarna kan i princip visa vad som helst på skärmen, vilket bevisats tidigare. Tråkigt men sant.

Så hur ska man då bete sig när man är på sjön? Ett pappersjökort är det bästa vi har idag, men då många saknar kompetensen att läsa dessa under färd så rekommenderar jag att man sitter i lugn och ro och lägger ut sin rutt i papperskortet, markerar oroande grynnor och väjningspunkter. Därefter så lägger man in sin rutt i navigatorn. Under färd använder man sedan företrädesvis sitt papperskort och gör en koll då och då mot navigatorn var man är.

Jag förstår faktiskt inte varför inte försäkringsbolagen ställer hårdare krav, det är ju trots allt ansenliga summor som slantas upp vid en eventuell grundstötning, förutom allt mänskligt lidande.OLYMPUS DIGITAL CAMERA